Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ο Άη Βασίλης και ο Μέγας Βασίλειος

Οι μαθητές του Στ 1 έψαξαν και βρήκαν τη διαφορά….

Ο Άη Βασίλης και ο Μέγας Βασίλειος
  Ο Άη Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία μοιράζει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε. Αποτελεί κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
  Για τους Δυτικούς ο Άη Βασίλης είναι ο Santa Claus,
δηλαδή ο Άγιος Νικόλαος. Αυτός ο Άη Βασίλης γεννήθηκε το 19ο  αιώνα από έναν καθηγητή που έγραψε για τα παιδιά του μια ιστορία-ποίημα, το «A visit from St.Nicholas»,δηλ. «Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο», με ήρωα τον Santa Claus, τον καλοκάγαθο, παχουλό γεράκο με την κόκκινη στολή, τις μαύρες μπότες και την άσπρη γεννειάδα, που φτάνει σε όλα τα σπίτια των παιδιών με το έλκηθρό του, που το σέρνουν τάρανδοι και κατεβαίνει από τις καμινάδες για να αφήσει  δώρα στα καλά παιδιά…. και δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1823 στο περιοδικό «Harpers Weekly».  Μια άλλη εκδοχή είναι ότι τον φαντάστηκε και τον ζωγράφισε έτσι, για να είναι αγαπητός στα παιδιά, ο Αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ το 1862. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το κόκκινο-άσπρο χρώμα της στολής του προέκυψε το 1931, όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών της Coca cola παρουσίασε τον Άη Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας.
   Ο Santa Claus των Άγγλων, είναι ακριβώς ο ίδιος με τον «Περ Νοέλ» των Γάλλων, τον «Σίντερ Κλάας» των Ολλανδών, τον «Βάιναχτσαν» των Γερμανών, το «Λαμ Κουνγκ Κουνγκ» (=ο καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων, το «Χοτέισο» των Ιαπώνων και τον «Βαbbo Natale» των Ιταλών.  Το χαρακτηριστικό του γέλιο «Χο, χο, χο!» είναι αναγνωρίσιμο παντού από μικρούς και μεγάλους.
   Στα ελληνικά δεδομένα η μορφή αυτή του Άη Βασίλη πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό, από τους Έλληνες μετανάστες που έστελναν τις ευχετήριες κάρτες τους με το «Δυτικό» Άη Βασίλη στους συγγενείς τους στην Ελλάδα.
      Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος ονομάστηκε «Μέγας» γιατί ως άνθρωπος, ως συγγραφέας κι ως ιεράρχης (ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, οι άλλοι δύο ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος) υπήρξε Μέγας ως εμπνευστής και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Γεννήθηκε κι έζησε στην Κεσάρεια της Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας ενώ αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους άρρωστους ανθρώπους. Έχτισε ένα τεράστιο πτωχοκομείο  και νοσοκομείο που το ονόμασαν «Βασιλειάδα». Σύμφωνα με την παράδοση ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψιλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379μ.Χ. και η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρήθηκε απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά.
    Και…..ακολουθεί το κλασσικό ερώτημα…. «Υπάρχει τελικά ο  Άη Βασίλης;» …Μα φυσικά και υπάρχει. Υπάρχει όπως υπάρχουν η αγάπη, η χαρά, η ομορφιά, η γενναιοδωρία, η πίστη, η ευλάβεια. Υπάρχει όπως υπάρχουν τα παραμύθια, οι νεράιδες, οι μάγοι και τα ξωτικά. Στο σημερινό κόσμο κάποιοι οι άνθρωποι πιστεύουν μόνο ό,τι βλέπουν. Όμως εμείς τα παιδιά με την αγνή μας πίστη, φαντασία κι αγάπη μας μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται μόνο μέσα στην καρδιά μας. Κοιτάξτε εκεί καλά και σίγουρα θα πάρετε την απάντηση που ζητάτε!!!

Από τους μαθητές του Στ1
Βαρελά Μαίρη, Κατσάμπα Ζωή, Καραγουδάκη Σουλτάνα
Δρένη Ιωάννα-Αθηνά, Κάρκα Όλγα, Γιαούπη Ελένη, Κάντας Γιώργος

Κούρσος Παναγιώτης, Μπουρλέσας Αλέξανδρος, Μέξιας Στέλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου