Γειά σας παιδιά.
Τώρα που καθόμαστε μέρες και ώρες ατελείωτες στο σπίτι και αφού δεν μπορούμε να κάνουμε το μάθημα της μουσικής όπως στο σχολείο σκέφτηκα να σας κάνω μερικές προτάσεις για μουσική ακρόαση.Αλλά να λέμε και δυο λόγια για να καταλαβαίνουμε τι ακούμε.
Σήμερα θα σας μιλήσω για τον Μπετόβεν.
Το έτος 2020 ονομάστηκε έτος Μπετόβεν διότι έχουν συμπληρωθεί 250 χρόνια από το έτος της γέννησής του 1770.
Ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν ,όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στην Βόννη της Γερμανίας. Ο πατέρας του ήταν μουσικός ,έτσι από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να μελετάει το πιάνο.
Πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια που σημαδεύτηκαν από τον θάνατο της μητέρας του και την υποχρέωση που ένιωθε ο ίδιος να φροντίζει για τα μικρότερα αδέλφια του αφού ο πατέρας που ήταν αλκοολικός αδυνατούσε να φροντίσει.
Σε ηλικία 22 ετών φεύγει από την Βόννη και εγκαθίσταται στην Βιέννη. Η Βιέννη της εποχής εκείνης ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος όλων των μουσικών καθώς οι συνθέτες έβρισκαν αποδοχή και συμπαράσταση (δηλ. χρηματοδότηση) από τον αυτοκρατορικό οίκο και διάφορους ευγενείς (δηλαδή ανθρώπους που είχαν πολλά χρήματα). Όταν ο Μπετόβεν αποφασίζει να πάει στην Βιέννη το κάνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το βιοποριστικό αλλά ο δεύτερος και σπουδαιότερος είναι οτι θέλει να συναντήσει και να διδαχτεί μουσική από έναν άλλον σπουδαίο συνθέτη που ζει στην Βιέννη , τον Μότζαρτ. Δυστυχώς, μετά την άφιξή του εκεί ο Μότζαρτ πεθαίνει. Έτσι παίρνει μαθήματα από έναν επίσης μεγάλο δάσκαλο και δημιουργό της κλασσικής μουσικής τον Γιόζεφ Χάυντν.
Πνεύμα ελεύθερο και ασυμβίβαστο ο Μπετόβεν και επηρεασμένος από τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης που έγινε το 1789 όταν ο ίδιος ήταν 19 ετών, δεν δέχτηκε να εργάζεται για λογαριασμό αυτοκρατόρων και ευγενών αλλά έδινε συναυλίες ανοιχτές για όλον το κόσμο και με τα έσοδά τους ζούσε .Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβανόταν τον ρόλο της μουσικής.
Από την ηλικία των 26 ετών άρχισε να χάνει σταδιακά την ακοή του. Στην ηλικία των 50 ετών ήταν εντελώς κωφός. Παρά το μεγάλο του πρόβλημα δεν σταμάτησε ποτέ να συνθέτει μουσική. Η περίφημη συμφωνία του "η ενάτη" γράφτηκε όταν πια δεν μπορούσε να ακούσει καθόλου.!!!!!
Ένα μέρος αυτής της συμφωνίας είναι το χορωδιακό "Ωδή στην χαρά"που σήμερα αποτελεί τον ύμνο της Ευρώπης.
Αξίζει να ακούσετε την Ωδή στην χαρά. Αν πατήσετε στο youtube το όνομά του θα το βρείτε. Μία ακόμη πρόταση για ακρόαση είναι και η σονάτα για βιολί και πιάνο γνωστή ως "η σονάτα της άνοιξης"
Ο Μπετόβεν απεβίωσε στην Βιέννη το έτος 1827 στις 26 Μαρτίου σε ηλικία 57 ετών. Όμως δεν πέθανε ποτέ γιατί ήταν ένας από τους ανθρώπους που δεν σταμάτησε το πνεύμα του να ακτινοβολεί και να μας φωτίζει μέχρι σήμερα και σε όλο τον πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου