Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Η  ΣΤ΄ τάξη  του  σχολείου  μας, στα  πλαίσια  των  καινοτόμων  προγραμμάτων  που  αφορούν  την  περιβαλλοντική  εκπαίδευση  επισκέφτηκε  μαζί  με  τις  δασκάλες  κ.  Ρούσσου  Κ.  και  Καβελάρη  Π.  τον  Εθνικό  Δρυμό  της  Πάρνηθας. 
Διαβάστε  παρακάτω τις  εντυπώσεις  των  μαθητών  από  την  επίσκεψη  αυτή.



Εντυπώσεις από την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας!!!
    Μία από τις ωραιότερες εκδρομές που έχουν γίνει ποτέ ήταν αυτή που διοργάνωσε το σχολείο μας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας για τους μαθητές και τις μαθήτριες της έκτης τάξης. Οι μαθητές που έλαβαν μέρος κατάφεραν να έρθουν πιο κοντά με τη φύση και πέρασαν ξένοιαστες ώρες, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες και μαθαίνοντας πολλά σημαντικά πράγματα.
     Μετά από μιάμιση ώρα ταξίδι με το πούλμαν φτάσαμε στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Τότε, μετά από λίγη ώρα, ανεβήκαμε με τη δασκάλα μας στο τελεφερίκ και φτάσαμε μέχρι την κορυφή του βουνού. Εκείνη την στιγμή, ένιωθα πολύ όμορφα, γιατί μπορούσα να δω όλο το δάσος από ψηλά. Μπορούσα να δω κιόλας πολλά χελιδόνια στον γαλανό ουρανό. Γι’ αυτό έβγαλα κάμποσες φωτογραφίες, ώστε να τις βλέπω και να  θυμάμαι την μαγευτική αυτή θέα.
     Έπειτα περιηγηθήκαμε στην καμένη περιοχή, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά το έτος 2007 και ήταν τα 2/3 της συνολικής έκτασης.  Επίσης, μάθαμε ότι γίνεται αναδάσωση. Μπορώ να πω πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, γιατί έμαθα για όλα αυτά που δεν ήξερα.
    Αργότερα, επισκεφθήκαμε το φυτώριο ελάτης, όπου εκεί είδαμε 300.000 πάρα πολύ μικρά φυτά από 1,5 – 4 ετών. Ήταν πολύ ευχάριστα, διότι καθώς εμείς κοιτούσαμε τα μικρά δεντράκια, η ξεναγός μας έδινε πληροφορίες, όπως ότι αυτά τα μικρά φυτά μένουν εκεί μέχρι να συμπληρώσουν τα τέσσερα χρόνια τους και μετά φυτεύονται  ή ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 χρόνια για να δούμε ένα δάσος  νεαρών ελάτων.
     Αφού πήγαμε και στο φυτώριο ελάτης έφτασε η ώρα που θα κάναμε περίπατο στον Εθνικό Δρυμό, μέσα από δάση με πράσινα δέντρα. Ήταν εκπληκτικά, διότι ταξιδεύαμε μέσα από ένα μέρος γαλήνης και αναψυχής. Η καρδιά μου ένιωθε ευχάριστα, γιατί υπήρχε καθαρός αέρας και οξυγόνο. Επίσης, κάναμε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα προσπαθούσαμε να βρούμε καρπόφυλλα ή δείγματα που να δηλώνουν την παρουσία ζώων, όπως πατημασιές κ.ά. Πιστεύω, λοιπόν, πως ο περίπατος σ’ αυτό το σηματοδοτημένο μονοπάτι ήταν πολύ όμορφη εμπειρία.
    Κατά τον γυρισμό, είδαμε ένα πολύ παλιό κτήριο που παλιά ήταν νοσοκομείο και ονομαζόταν  Σανατόριο. Εκεί νοσηλεύονταν και θεραπεύονταν άνθρωποι που είχαν μια αρρώστια στα πνευμόνια, την φυματίωση. Ένας από αυτούς που σώθηκαν ήταν ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Απέναντι υπήρχε ένα μέρος που ήταν ένα σύνολο από κορμούς καμένων δέντρων, όπως μάθαμε. Λεγόταν ‘Το Πάρκο των Ψυχών’. Για μένα, αυτό που έμαθα ήταν σπουδαίο, εφόσον δεν γνώριζα τίποτα για αυτά τα μέρη.
      Με λίγα λόγια, η εκδρομή αυτή θα μου μείνει αξέχαστη, γιατί γνώρισα  και έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα!!! Η Πάρνηθα είναι ένα σπουδαίο οικοσύστημα, το οποίο συμβάλλει θετικά στην μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την Αθήνα, γιατί είναι ένας τόπος αναψυχής, προσφέρει νερό, η χλωρίδα και η πανίδα της [ πολλά από τα ζώα της είναι ενδημικά] την κάνουν πιο όμορφη, καθώς  προσελκύει τους επισκέπτες. Όμως, αυτά που καταστρέφει ο άνθρωπος στη φύση, την βλάπτουν. Η φύση αυτά που καταστρέφονται τα δημιουργεί με αργό ρυθμό. Για να αποκατασταθούν χρειάζονται μεγάλο προσωπικό, όπως πολλούς εργάτες. Και πάλι, όμως  δεν μπορούν να γίνουν όπως ήταν πριν.                                                                                                                      Νέλλη Μπράβου!!!!


Επισκεψη στον Εθνικο Δρυμο Παρνηθας
    Πριν λιγες μερες πηγαμε με το σχολείο εκδρομη στον Εθνικο Δρυμο Παρνηθας και μου αρεσε πολυ.
    Για να ανεβουμε στο βουνο χρησιμοποιησαμε τελεφερίκ. Στην αρχή δεν ημουν σιγουρος για το αν ειναι ασφαλες,αλλα μετα καταλαβα οτι ειχε πλακα.
     Οταν ανεβηκαμε στο βουνο περιηγηθηκαμε στην " καμένη περιοχή " οπου τα δυο τριτα της συνολικης έκτασης είχαν καεί. Όμως έγινε αναδάσωση και κανανε αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα βοηθήσουν σε περίπτωση πλημμύρας ακόμη και τις κοντινές πόλεις.
      Ύστερα,πήγαμε στο φυτώριο ελάτης που είχε γύρω στα 300.000 φυτά. Όμως τα μικρά φυτά,που δεν έχουν μεγαλώσει πολύ καταστρέφονται από τους ανθρώπους,οι οποιοι δεν τα βλεπουν και τα πατουν.
       Μετα πηγαμε περιπατο στο δασος από ενα σηματοδοτημενο μονοπάτι και μας ζητησαν να βρούμε καποια ιχνη ζωων. Εμείς βρηκαμε πατημασιες ελαφιων και λιγο αργότερα ειδαμε ελαφια απο κοντα. Τι συναρπαστική εμπειρία!
      Τελος, πηγαμε στο Σανατόριο ή αλλιώς το Πάρκο των ψυχων. Εκει πηγαιναν οι ανθρωποι που υπέφεραν από φυματίωση . Στο κοντινοτερο δασος εχουν σκαλιστει δενδρα που δειχνουν με σημάδια πότε υπαρχουν καλα νεα,κακα νεα και αλλα.
       Τελικά η Πάρνιθα ειναι μια πολύ σημαντική περιοχή επειδή βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση του καυσαερίου και βοηθάει επίσης τα άρρωστα ζώα έτσι ώστε να συνεχίζεται η αλυσίδα της ζωής.
  Στέλιος Καστάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου