Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Παρέλαση        Μπάντα ή Φιλαρμονική       Εμβατήριο

Μπάντα ή αλλιώς Φιλαρμονική είναι ένα σύνολο -μία ορχήστρα χάλκινων πνευστών οργάνων και κρουστών.  Είναι απαραίτητη σε κάθε παρέλαση,αλλά και σε αθλητικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Τα χάλκινα πνευστά έχουν τον δυνατότερο ήχο από όλα τα άλλα όργανα γιαυτό είναι κατάλληλα ώστε να ακούγονται στον εξωτερικό χώρο ακόμη και σε απόσταση. Αλλά και σε κλειστούς χώρους οι φιλαρμονικές δίνουν συναυλίες με πρόγραμμα που περιλαμβάνει κάθε είδος μουσικής. 

 Το Εμβατήριο είναι μουσική με χαρακτηριστικό ρυθμό και μέτρο 2/4 που σκοπό έχει τον συγχρονισμό του βηματισμού μεγάλου πλήθους ατόμων. Εμβατήρια υπήρχαν στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή και είναι γνωστά με τον όρο παιάνες. Τους τραγουδούσαν οι πολεμιστές πριν από τις μάχες ή μετά την νίκη τους. Αλλά και κατά την είσοδο στην σκηνή και κατά την έξοδο των ηθοποιών  από το θέατρο, ένα είδος εμβατηρίου συγχρόνιζε τον βηματισμό τους.  

Στην εποχή του Μεσαίωνα στην Ευρώπη, όταν οι τοπικοί άρχοντες (φεουδάρχες) ξεκινούσαν κάποιο πόλεμο  ή όταν έκαναν κάποια περιοδεία, συνήθιζαν να παρελαύνουν με συνοδεία χάλκινων οργάνων. Στις διάφορες χώρες δημιουργήθηκε ιδιαίτερο- ξεχωριστό είδος εμβατηρίων ανάλογα με τα όργανα που χρησιμοποιούν και το μουσικό τους ιδίωμα π.χ. η Σκωτία έχει μπάντες με πίπιζες.

 Επειδή το εμβατήριο συνδέθηκε με παρελάσεις στρατιωτών, έχει επενδύσει μουσικά πολεμικές ταινίες και ορισμένα από τα ωραιότερα εμβατήρια έχουν γραφτεί για τον κινηματογράφο.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το διάσημο εμβατήριο Κολονέλο που ακούστηκε στην ταινία "Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι"


Εκτός από τις παρελάσεις το εμβατήριο ακούγεται και σε αθλητικές διοργανώσεις ή και σε θεάματα όπως το τσίρκο.

Μπορεί να γίνει το διαχρονικό μουσικό σήμα μιας αθλητικής εκπομπής (συνθέτης Χρήστος Λεοντής)


Αλλά μπορεί να γίνει σύμβολο ταινίας και το αγαπημένο τραγούδι των παιδιών (Μάνου Χατζιδάκι)



Κάποιες φορές το εμβατήριο μας θυμίζει οτι ο βηματισμός πρέπει να είναι πιο προσεχτικός και μετρημένος (το γνωστό εμβατήριο του γάμου Felix Mendelssohn)


Και όταν το βήμα είναι πολύ αργό και βαρύ τότε το εμβατήριο είναι αναλόγως αργό, μεγαλόπρεπο, ίσως και λυπητερό. 






 










 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου