Απ'τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά
και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ω! χαίρε ελευθεριά.
Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου έγινε το έτος 1822 από τις 25 του μήνα Οκτώβρη και διήρκεσε μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Το Μεσολόγγι άντεξε. Όμως οι Οθωμανοί το ήθελαν οπωσδήποτε υποταγμένο, διότι η πόλη αυτή ,την εποχή εκείνη ήταν κέντρο οικονομικό και πολιτικό για την Δυτική Ελλάδα.
Η δεύτερη πολιορκία άρχισε τον Απρίλιο του 1825. Επί έναν ολόκληρο χρόνο οι Μεσολογγίτες ήταν αποκλεισμένοι από κάθε βοήθεια, και ανεφοδιασμό από ξηρά και θάλασσα. Η πείνα - δεν είχαν να φάνε τίποτε πια- και οι αρρώστιες, τους είχαν εξαντλήσει. Τότε πήραν την απόφαση να βγούνε από την πολιορκημένη πόλη. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με αρχηγούς τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα. Το σχέδιο ήταν να αιφνιδιάσουν και να διασπάσουν τον εχθρό, ώστε να βρούνε δίοδο εξόδου.
Όμως απέτυχαν (λάθος εκτέλεση του σχεδίου, λάθος εκτίμηση της κατάστασης ή προδοσία) και σφαγιάσθηκαν από τους πολιορκητές.
Η είδηση έφτασε στην Ευρώπη όπου οι ποιητές και οι ζωγράφοι έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο το δράμα του Ελληνικού λαού. Αυτό έγινε αιτία να αναπτυχθεί το κίνημα του φιλελληνισμού.
Η μέρα που έγινε η έξοδος του Μεσολογγίου ήταν η Κυριακή των Βαϊων στις 10 Απριλίου του 1826.
Ακούστε δύο αποσπάσματα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, και ένα σε ποίηση Δ. Σολωμού και μουσική του Χρήστου Λεοντή.
Για να ξέρουμε τι ακούμε .
καλή ακρόαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου