Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ήχος και Φως

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ήχος  γίνεται αντιληπτός  όταν τα αισθητήρια όργανα της ακοής δεχτούν κάποια διέγερση. Με πιο απλά λόγια θα πούμε ότι μέσα σε κάθε αυτί μας υπάρχει μία μεμβράνη που λέγεται τύμπανο. Όταν το τύμπανο αυτό δέχεται ένα ηχητικό  σήμα τότε ενεργοποιείται. Ότι δηλ. θα έκανε και ένα μουσικό τύμπανο που αρχίζει να δονείται όταν δέχεται ένα χτύπημα.
Το σήμα που δέχεται το αυτί μας είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα που διαδίδεται μέσα στον αέρα ξεκινώντας από το σώμα που το προκαλεί (πομπός) και φτάνει στο αυτί μας (δέκτης).
Ας πάρουμε το παράδειγμα με το  μουσικό όργανο τύμπανο. Αν χτυπήσω ένα τύμπανο τότε αυτό δονείται και γίνεται πομπός.  Η δόνηση μεταφέρεται μέσω του αέρα σαν ένα κύμα. Το αυτί μου ,και συγκεκριμένα το τύμπανο του αυτιού  μου, είναι ο δέκτης που δέχεται την δόνηση. Η δόνηση μεταφέρεται με το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο και το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση της ακοής.Ακούσαμε το μπουμ του τυμπάνου.

Το φως διαδίδεται και αυτό σαν ένα κύμα. Είναι μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία . Έχει και αυτό έναν πομπό που στέλνει το φως και έναν δέκτη που το δέχεται .Για τους ανθρώπους ο δέκτης είναι το μάτι. Πάλι ένα νεύρο που λέγεται οπτικό αναλαμβάνει να μεταφέρει το σήμα που δέχτηκε το μάτι στον εγκέφαλο. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση της όρασης.

Οι ακτίνες  LAZER λέιζερ είναι ακτίνες φωτός που παράγονται από μια συσκευή. Έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση (δεν διαχέονται) και σχηματίζουν στενές δέσμες.
Οι ακτίνες αυτές έχουν βρει πολλές εφαρμογές στην ιατρική κ.α. στην Μουσική επίσης. Το όργανο που χρησιμοποιεί τις ακτίνες λέιζερ λέγεται άρπα-λέιζερ.
Ο συνθέτης Jean Michel Jarre έχει συμπεριλάβει την άρπα -λέιζερ στις συναυλίες του. Δείτε τον στο video να παιζει με τις χορδές της άρπας του που είναι δέσμες φωτός.Φυσικά φωράει γάντια και γυαλιά ειδικά.
 Το φως γίνεται ήχος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου