Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΤΥΠΟΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Στο σχολείο συναντάμε τους παρακάτω τύπους μαθητών: 1) Ενεργοί: Οι ενεργοί μαθητές συζητούν, εφαρμόζουν και θέλουν να εξηγούν στους άλλους. Δε διστάζουν να πειραματίζονται και συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μεγάλης διάρκειας διαλέξεις.
2. Στοχαστικοί : Οι στοχαστικοί μαθητές στην αρχή σκέφτονται σιωπηλά και μετά εκφράζονται. Εργάζονται μόνοι, χρειάζονται χρόνο να σκεφτούν και δυσκολεύονται λίγο να παρακολουθήσουν διαλέξεις μεγάλης διάρκειας. Όταν διαβάζουν κρατούν σημειώσεις με δικά τους λόγια.
3. Αισθαντικοί: Οι αισθαντικοί μαθητές ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα γεγονότα και εργαστηριακές ασκήσεις. Είναι υπομονετικοί με τις λεπτομέρειες. Στις ασκήσεις ακολουθούν τους γνωστούς τρόπους επίλυσης και δυσανασχετούν όταν τα πράγματα περιπλέκονται. Τέλος είναι πρακτικοί, προσεκτικοί στις κινήσεις τους και αναζητούν τη σύνδεση της πληροφορίας με τον πραγματικό κόσμο.
4. Οπτικοί: Οι οπτικοί μαθητές θυμούνται καλύτερα ό,τι μπορούν να δουν (εικόνες, ταινίες, επιδείξεις, διαγράμματα, χάρτες κ.α.).
5. Γλωσσικοί: Οι γλωσσικοί μαθητές θυμούνται καλύτερα ότι μπορούν να ακούσουν ή να διαβάσουν (διαλέξεις, συγγράμματα).
6. Διαδοχικοί: Οι διαδοχικοί μαθητές κατανοούν με μικρά λογικά συνδεδεμένα βήματα και εφαρμόζουν τις γνώσεις τους ακολουθώντας λογικά βήματα.
7.Ολικοί: Οι ολικοί μαθητές κατανοούν με λίγα αλλά μεγάλα άλματα. Δίνουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, πολλές φορές με πρωτότυπους τρόπους. Δυσκολεύονται όμως να εξηγήσουν πως κατέληξαν σε αυτές.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι κάθε μαθητής έχει ένα δικό του προσωπικό τρόπο μάθησης και κάθε δάσκαλος πρέπει να το λαμβάνει υπόψιν του έτσι ώστε να καταρτίζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις όλων των τύπων των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου