Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Τάδε έφη Ζαρατούστρα (Αυτά είπε ο Ζαρατούστρα)

Ο Ζαρατούστρα ήταν θρησκευτικός προφήτης των Περσών και ιδρυτής της θρησκείας του Ζωροαστρισμού. (μονοθεϊστική θρησκεία που ζητούσε από τους πιστούς να κάνουν μόνο το καλό για να έχουν σαν ανταμοιβή τον παράδεισο). Πότε έζησε δεν είναι γνωστό. Πηγές που μιλούν για αυτόν είναι η αρχαία βίβλος των Περσών και συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Σ'αυτόν αποδίδονται κάποια αποφθέγματα όπως το "ότι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό"

Τάδε Έφη Ζαρατούστρα είναι ο τίτλος βιβλίου που έγραψε ο φιλόσοφος Φριδερίκος Νίτσε (1844-1900).

Ο συνθέτης Ρίχαρντ Στράους (1864-1949) επηρεασμένος από το φιλοσοφικό σύγγραμμα του Νίτσε συνέθεσε μουσικό έργο με τον τίτλο Also Sprach Zarathustra (Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα).

Στα βιντεάκια που ακολουθούν θα ακούσουμε τρείς φορές την ίδια μουσική. Είναι η αρχή από το έργο του Ρίχαρντ Στράους Also Sprach Zarathustra. Η νότες που παίζουν οι μουσικοί στις ορχήστρες είναι ακριβώς οι ίδιες και στις τρείς περιπτώσεις.  Όμως το αποτέλεσμα διαφέρει ως προς το αίσθημα που μας προκαλεί και ως προς τις σκέψεις που μας υποβάλλει.

Στο πρώτο απόσπασμα ο μαέστρος Gustavo Dudamel διευθύνει την Φιλαρμονική του Βερολίνου. Στο δεύτερο ο Herbert von Karajan διευθύνει επίσης την Φιλαρμονική του Βερολίνου. Στο τρίτο απόσπασμα η ορχήστρα ερμηνεύει το ίδιο έργο με διευθυντή τον Zubin Mehta.

Ερώτηση προς την ΣΤ τάξη:Γιατί συμβαίνει αυτό. Ποιός ή τι ευθύνεται για αυτές τις διαφορές;

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου