Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020



21 IOYNIOY ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

   Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ (Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.
Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης

21 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ηλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ηλιο.

ΑΠΟΛΛΩΝ Θεός των Αρχαίων Ελλήνων. Θεός του φωτός του ήλιου και της μουσικής. Η επιλογή της ημέρας αυτής δεν ήταν τυχαία.
Ο Ζακ Λανγκ είναι γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και τον σεβασμό που τρέφει για τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Η λέξη μουσική είναι ελληνική . Γνωστή και σαν Απολλώνια Τέχνη, η μουσική πήρε το όνομά της από τις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας.  

Στην αρχαία Ελλάδα με τον όρο Μουσική εννοούσαν την Ποίηση το Μέλος και τον Χορό σαν μία αδιάσπαστη ενότητα τεχνών που καλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο.

Για την τέχνη της Μουσικής όπως την εννοούμε σήμερα υπήρχε ο όρος Αρμονία. 

Όλοι οι πολιτισμοί των ανθρώπων σε διάφορα μέρη της γης έχουν σύμφυτη σχέση με την μουσική. Η επίδρασή της στον άνθρωπο είναι απο όλους βιωμένη. Γιαυτό υπάρχουν και τα είδη της μουσικής , που συνοδεύουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες ( νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου ,της εργασίας της ξενιτιάς, μοιρολόγια κ.α.)
Στους αρχέγονους πολιτισμούς χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για θεραπείες ασθενειών.
Ας θυμηθούμε τα αρχαία ελληνικά Ασκληπιεία (τα αρχαία νοσοκομεία) όπου η μουσική έπαιζε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της θεραπείας των ασθενών.

Σήμερα θα σας γνωρίσω έναν γιατρό καρδιολόγο , τον Θανάση Δρίτσα. Έχω παρακολουθήσει δική του διάλεξη σε συνέδριο εκπαιδευτικών μουσικής και από τότε τον παρακολουθώ κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Θανάσης Δρίτσας εκτός του ότι είναι καρδιολόγος ,έχει κάνει και ολοκληρωμένες σπουδές στην μουσική. Είναι φλαουτίστας και συνθέτει δική του μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου