Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020


Που ζει ο Πάνας σήμερα;

Ζούσε μέσα στα δάση της Αρκαδίας μαζί με τις νύμφες. Ήταν ο θεός προστάτης της άγριας φύσης , των βουνών και των δασών.Γεννήθηκε στο όρος Κυλλήνη. Πατέρας του ήταν ο Ερμής και μητέρα του η Δρυόπη. Λένε ότι μόλις γεννήθηκε τον είδε η μάνα του και τρόμαξε γιαυτό και τον εγκατέλειψε. Η όψη του ήταν τρομαχτική για ένα νεογέννητο . Είχε πόδια και κέρατα τράγου! Τον πήρε ο πατέρας του και τον πήγε στον Όλυμπο να ζήσει μαζί με τους άλλους θεούς. Όμως το έσκασε και πήγε στον φυσικό του χώρο, στα βουνά και στα δάση.

Εκεί , ο Πάν, ο τραγοπόδαρος θεός , συνάντησε την όμορφη νύμφη Σύριγγα. Την ερωτεύτηκε και προσπάθησε να την πλησιάσει. Όταν τον είδε εκείνη έπαθε παν-ικό και έτσι πανικό-βλητη άρχισε να τρέχει. 'Οπως και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ξέρουμε, (Απόλλων και Δάφνη) ο Δίας μεταμορφώνει την νέα σε κάτι άλλο π.χ. ζώο, πουλί, ή και φυτό. Έτσι μεταμόρφωσε την Σύριγγα σε καλαμιά. Απογοητευμένος ο Πάνας έκοψε ένα καλάμι για να κρατήσει για πάντα  μαζί του την αγαπημένη του Σύριγγα. Από το καλάμι αυτό δημιούργησε ένα μουσικό όργανο που το ονόμασε Σύριγγα.

Το όργανο αυτό, η Σύριγγα του Πανός, ήταν πολύ αγαπητό και διαδεδομένο στην Αρχαία Ελλάδα.
Σήμερα στην χώρα μας έχει ξεχαστεί . Το έχουν αγαπήσει όμως άλλοι λαοί που ζουν πιο κοντά στην φύση απο εμάς τους νεοέλληνες.
Οι ιθαγενείς της Αμερικανικής Ηπείρου, δηλ. οι φυλές των Ινδιάνων της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής έχουν αγαπήσει την Σύριγγα του Πανός και είναι για αυτούς ένα παραδοσιακό τους όργανο. Το όνομά του όμως φανερώνει την καταγωγή του. Το ονομάζουν Pan Flute δηλ. φλάουτο του Πάνα.
Πρέπει να αγαπάς το δάσος για να εκφραστείς με την φλογέρα του Πάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου