Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

 Τα ζώα ακούνε την μουσική;

- Ναι ακούνε την μουσική. Μάλιστα έχει μελετηθεί το θέμα και επιστημονικά και φαίνεται οτι τα διάφορα ζώα έχουν και διαφορετικές προτιμήσεις. Αυτό εξαρτάται από το ποιές συχνότητες του ήχου αντιλαμβάνεται, ανάλογα με το πως είναι διαμορφωμένος ο εγκέφαλος και τα αισθητήρια όργανα ακοής του κάθε είδους.

Οι προτιμήσεις τους διαφέρουν ως προς τα όργανα που παράγουν την μουσική. Όμως το εκπληκτικό είναι οτι αντιδρούν  με άλλο τρόπο και στα διαφορετικά είδη μουσικής. Άλλη μουσική τα χαλαρώνει και ηρεμούν ενώ κάποια άλλη τα ξεσηκώνει μέχρι και σε χορό. Θυμηθείτε τα ζώα που χορεύουν σε τσίρκο πόσο  έχουν αναπτυγμένη την αντίληψη του ρυθμού.

Όποιος έχει ένα μουσικό όργανο στο σπίτι του μπορεί να το διαπιστώσει μόνος του. Πριν μερικά χρόνια όταν μελετούσα το βιολί ερχόταν από την γειτονιά - από που, δεν ξέρω - μια γάτα ασπρόμαυρη με πράσινα μάτια και καθόταν πάντα στην ίδια θέση, πάνω στο μάρμαρο στο τοιχαλάκι της ταράτσας. Καθόταν και άκουγε όσην ώρα έπαιζα και μόλις τελείωνα έφευγε. Ερχόταν γιατί της άρεσε το βιολί. Δεν ήρθε ποτέ να ακούσει το πιάνο. 

Δείτε στο video που ακολουθεί πως αντιδρούν τα ζώα στην μουσική.Παρατηρήστε οτι αντιδρούν στα όργανα εκείνα που ο ήχος τους ταιριάζει περισσότερο στους ήχους που δημιουργούν αυτά . Ο παπαγάλος τραγουδάει με μεγάλη επιτυχία μαζί με το φλάουτο ενώ το κοράκι αντιδρά στον ήχο του φαγκότο. Το δελφίνι ακούει με ευχαρίστηση την σκωτσέζικη πίπιζα. Τα βοοειδή αγαπούν τους ήχους που πλησιάζουν στο δικό τους μουγκανητό, αγαπούν τα πνευστά π.χ. το τρομπόνι.



Στο επόμενο video έχουμε χορό αλόγων. Τα ζώα αυτά έχουν έμφυτη την αντίληψη του ρυθμού. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που περπατάνε ή τρέχουνε.



Για το τέλος έχουμε το video με πρωταγωνίστρια μία σκυλίτσα. Εδώ η μουσική παίζει τον ρόλο αφηγητή σεναρίου. Ανάλογα με αυτό που ακούει, η Λούση μαζί με την εκπαιδεύτριά της αφηγούνται μία ιστορία που περιλαμβάνει σκηνές όπως  πρωινή αφύπνηση αλλά και  διάσωση από τραυματισμό χειροβομβίδας. 


Τελικά έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη από τα ζώα και για αυτά τα ίδια αλλά και για εμάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου