Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

 Ρωμαίος και Ιουλιέτα 

Μια ιστορία που συγκινεί και εμπνέει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Είναι μία τραγωδία που ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616) έγραψε το 1597.

Δύο νέοι, γνωρίζονται σε κάποιον χορό και αγαπιούνται αλλά ανήκουν σε δύο οικογένειες με ορκισμένη έχθρα μεταξύ τους. Είναι οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι , δύο επιφανείς οικογένειες στην πόλη Βερόνα της Ιταλίας. Στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα το εμπόδιο της έχθρας επινοούν ένα σχέδιο. Όμως ένα λάθος-μια παρανόηση- γίνεται η αιτία ώστε οι δύο νέοι να χάσουν την ζωή τους. Τότε μόνο οι δύο οικογένειες θα  καταλάβουν το μεγάλο τους σφάλμα.

Το θεατρικό έργο γράφτηκε από τον Άγγλο ποιητή και συγγραφέα Ζαίξπηρ, όμως έχει πολύ παλαιότερες ρίζες. Βασίζεται σε ένα αρχαίο Ιταλικό παραμύθι που ο Άγγλος ποιητής Άρθουρ Μπρούκ είχε μεταφράσει σε έμμετρο λόγο το 1562. Σε αυτό βασίστηκε ο Σαίξπηρ εμπλουτίζοντάς το με περιγραφές και διαλόγους όπως αρμόζει σε θεατρικό κείμενο και εισάγοντας νέα πρόσωπα απαραίτητα για την αναπαράσταση της εποχής.

Το έργο είναι ένα από τα πιο γνωστά, πολυπαιγμένα.  Είναι δε  τόσο αγαπητό στο κοινό ώστε μετά τον Σαίξπηρ και το θέατρο άλλες τέχνες πήραν τη σκυτάλη και δημιούργησαν έργα με την υπόθεση του άδικου θανάτου των δύο νέων.

1839: Ο συνθέτης Έκτωρ Μπερλιόζ γράφει την δραματική συμφωνία Ρωμαίος και Ιουλιέτα
1867 :Ο συνθέτης Σαρλ Γκουνώ ανεβάζει στο Παρίσι την ομώνυμη όπερα.
1880: Ο Τσαϊκόφσκι συνθέτει το συμφωνικό ποίημα Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
1935: Ο Σεργκέι Προκόφιεφ γράφει μουσική για μπαλέτο με τον ίδιο τίτλο.
Όσο για τον κινηματογράφο μας έδωσε τρεις ταινίες. Το 1936 , το 1968 και το 2013. Ξεχωρίζουμε την ταινία του 1968 όπου σκηνοθέτης ήταν ο Φράνκο Τζεφιρέλι την δε θαυμάσια μουσική της έγραψε ο Νίνο Ρότα.

τα βιντεάκια που ακολουθούν είναι από το μπαλέτο του Προκόφιεφ, από το συμφωνικό ποίημα του Τσαϊκόφσκι και το μουσικό θέμα του Νίνο Ρότα από την ταινία του Τζεφιρέλι.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου