Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ορατόριο
Το ορατόριο είναι μία μουσική σύνθεση μεγάλη σε διάρκεια για ορχήστρα σόλο φωνές και χορωδία. Το ορατόριο έχει ένα θέμα το οποίο αναπτύσεται μουσικά κατά την  διάρκειά του, πάντα σύμφωνα με τον λόγο ,  που μπορεί να είναι ποίηση ή και λόγος πεζός .
Παρά το ότι στην πορεία του έργου ξετυλίγεται μια ιστορία το ορατόριο δεν έχει σκηνική δράση δηλ. δεν έχει θεατρικές σκηνές. Τα θέματα που πραγματεύονται τα ορατόρια είναι διάφορα όμως το είδος αυτό της μουσικής βρήκε την τελείωσή του στα θρησκευτικά θέματα.
Το έργο που ανέβασα στις 10 Απριλίου του Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού είναι ένα ορατόριο αφού μας αφηγήται μία ιστορία χωρίς σκηνική δράση.
Μεγάλοι συνθέτες όπως ο Μπαχ, ο Χαίντελ , ο Χάιντν και πολλοί άλλοι έγραψαν ορατόρια που θεωρούνται αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας.
Χαρακτηριστικό έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ είναι  τα κατά Ματθαίο πάθη  που αναφέρεται στα πάθη του Χριστού. Το πρώτο βίντεο είναι ένα απόσπασμα από το έργο αυτό (είπαμε οτι τα έργα αυτά είναι μεγάλα σε διάρκεια)
Ένα δεύτερο βίντεο είναι απόσπασμα από το έργο του Χάιντν που έχει τον τίτλο Δημιουργία (The Creation) το τελευταίο μέρος του έργου ( Sing the Lord, ye voices all !)

Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου