Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Τα παιδιά της Στ2' τάξης γράφουν πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης! 

ΣΟΥΗΔΙΑ


Τα Χριστούγεννα στη Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου, τότε που σύμφωνα με τον θρύλο είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και όλοι χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου η "Λουτσία" (σύμβολο του φωτός ), συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, φορώντας έναν μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι με αναμμένα κεριά στα μαλλιά της, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι για να προσφέρει ζεστό καφέ και κουλουράκια. Την ίδια στιγμή τραγουδάνε παλιά κάλαντα με τον σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου τραγουδιού "Σάντα Λουτσία".

Δημήτρης Χριστόπουλος

Στη Σουηδία υπάρχει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια. Πριν το ξημέρωμα της 13ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την παράδοση, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει, σαν την Αγία Λουτσία, ένα άσπρο φόρεμα με κόκκινη φαρδιά ζώνη. Στο κεφάλι της έχει ένα δάφνινο στεφάνι, το οποίο έχει πάνω του αναμμένα κεριά. Συμβολίζει την χαρά, την ειρήνη και την ευτυχία! Ξυπνάει τους γονείς της, προσφέροντάς τους ζεστό ρόφημα, καφέ ή τσάι, διάφορα γλυκά και νόστιμα ψωμάκια. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας Λουτσίας!

Σπύρος Ρήγας

Το κοριτσάκι, Η "Λουτσία" που πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι.



Η στολισμένη Στοκχόλμη




ΒΕΛΓΙΟ
Βρυξέλλες

Το Βέλγιο μπαίνει στο χαρούμενο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Pakjesavond (6 Δεκεμβρίου ). Την παραμονή, ο Sinterklaas με τον πολύτιμο βοηθό του, Zwarte Piet μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas, που είναι για μας ο Αϊ  Βασίλης. Στο Βέλγιο, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με πλήθος εκδηλώσεις και παραστάσεις που αποδίδουν καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση. Επίσης διοργανώνονται λιτανείες και υπαίθριες αγορές.


Μεταξία Ξεκούκη

ΙΤΑΛΙΑ


Στην Ιταλία υπάρχει ένα έθιμο διαφορετικό από αυτά που έχουμε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μύθο, τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός, οι τρεις Μάγοι επισκέφτηκαν την Μπεφάνα στο σπίτι της και της πρότειναν να πάει μαζί τους για να προσκυνήσουν τον Χριστό και να του δώσουν δώρα. Αυτή όμως αρνήθηκε. Μετά το μετάνιωσε και από τότε, κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, πετάει με τη σκούπα της και μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά, ελπίζοντας ότι κάποιο απ' αυτά είναι ο Χριστός. Αφού φάει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά, γεμίζει τις κάλτσες των καλών παιδιών  με δώρα, ενώ των "κακών" παιδιών με ένα γλυκό σε σχήμα κάρβουνου!


Η μάγισσα Μπεφάνα

Η Μπεφάνα μοιράζει δώρα

Νικολέττα Σχινά



Μπράβο, Δημήτρη! Μπράβο Σπύρο! Μπράβο, Μεταξία! Μπράβο, Νικολέττα!
Πολύ όμορφες εργασίες!






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου