Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

 Το δέντρο των Χριστουγέννων

Το ιερό δέντρο των αρχαίων λαών ήταν η βελανιδιά. Μετά την καθιέρωση του Χριστιανισμού σε όλη την Ευρώπη έπρεπε τα αρχαία σύμβολα να αντικατασταθούν με καινούρια ώστε να μη θυμίζουν την παλιά θρησκεία. Το δέντρο που πήρε την θέση της βελανιδιάς είναι το έλατο που είναι τελείως διαφορετικό αφού έχει σχήμα κωνικό. Αυτό ξεκίνησε από το 750 στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου έχουν πολλά δάση με κωνοφόρα δέντρα.Στην χώρα μας το έθιμο του έλατου ήρθε πολύ αργότερα. Το καθιέρωσε εδώ ο βασιλιάς Όθωνας που ήρθε από την Βαυαρία. 

Στην Αρχαία Ελλάδα οι γιορτές συνέπιπταν με τα ηλιοστάσια και τις ησημερίες. Στις γιορτές αυτές στολίζανε το δέντρο της ελιάς . Κρεμούσανε στα κλαδιά της ξηρούς καρπούς και φρούτα, πολύχρωμες κλωστές και κορδέλες. Όταν καθιερώθηκε η νέα θρησκεία δηλ. ο Χριστιανισμός τότε το έθιμο αυτό απαγορεύτηκε. Διαδώθηκε όμως στην Ευρώπη από τους Έλλληνες που έφυγαν εκεί κατά την περίοδο του Βυζαντίου. Επειδή όμως στις χώρες του βορρά δεν ευδοκιμεί η ελιά ,   το έλατο πήρε την θέση της.

Άλλο ένα στοιχείο της ελληνικής παράδοσης είναι και το στολισμένο καραβάκι. Κρατώντας  αυτό στα χέρια τους ,τα παιδιά λέγανε τα κάλαντα.

Όμως το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αυτό που τραγουδήθηκε από τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου