Άγιος Βασίλειος ο Μέγας
Ο πατέρας του που ονομαζόταν και αυτός Βασίλειος ήταν καθηγητής της ρητορικής στην Νεοκαισάρεια του Πόντου. Αυτός ήταν και ο πρώτος του δάσκαλος. Για να μορφωθεί ακόμη περισσότερο πήγε στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν στην Αθήνα. Εκεί γνώρισε τον Γρηγόριο (τον Άγιο και επονομαζόμενο Θεολόγο).
Το 356 πήγε στην Καισάρεια όπου ασκούσε το επάγγελμα του πατέρα του. Το 358 βαπτίστηκε χριστιανός και μοίρασε όλη την περιουσία του σε φτωχούς. Η εξαιρετική του παιδεία και μόρφωση βοήθησε στο να χειροτονηθεί επόσκοπος Καισαρείας.
Έργο της ζωής του είναι η ίδρυση του Πτωχοκομείου. Αυτό ήταν ένα κέντρο περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Παρείχε ιατρική φροντίδα σε φτωχούς ασθενείς. Καθιέρωσε την διανομή αγαθών (τρόφιμα, ρούχα και χρήματα) σε απόρους.
Επίσης φρόντισε για την μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των νέων. Τους συμβούλευε να μελετούν τα αρχαία κείμενα γι'αυτό θεωρείται γέφυρα ανάμεσα στα κλασσικά γράμματα (αρχαία κείμενα) και τον Χριστιανισμό.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τον χαρακτήρισε "παιδαγωγό της νεότητας". Η λαϊκή μας παράδοση τον περιγράφει να "βαστά εικόνα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι"(καλαμάρι: η πένα γραφής της εποχής του)
Σε άλλα κάλαντα λέει "εγώ τραγούδια δεν ξέρω, ξέρω την αλφαβήτα" και στα Μακεδονικά κάλαντα τονίζει "τα παιδιά εις το σχολείο να πηγαίνουνε συχνά ,να μαθαίνουνε τον βίο, της πατρίδας τα ιερά".
Ο λεπτός ρασοφόρος, ασκητικός Άγιος Βασίλειος ο επονομαζόμενος Μέγας που είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες δεν έχει καμμία σχέση με τον παχουλό ροδομάγουλο κοκκινοσκούφη Santa Claus.
Στα κάλαντα της Χίου οι ναυτικοί ζητούν την βοήθεια του Αγίου Βασιλείου μαζί με αυτήν του Αγίου Νικόλα.
Ακούστε και τα παλαιά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου