Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

 ρυθμός

Ο ρυθμός ορίζεται από την κίνηση που επαναλαμβάνεται (περιοδική κίνηση). Ρυθμός παρατηρείται σε πολλά φυσικά φαινόμενα, π.χ. η καρδιά μας χτυπάει με ρυθμό.Όταν η διαδοχή των επαναλήψεων είναι γρήγορη τότε ο ρυθμός γίνεται εύκολα αντιληπτός. Όταν όμως η διαδοχή είναι αργή τότε δεν αντιλαμβανόμαστε πολύ εύκολα τον ρυθμό κάποιων φαινομένων. Σαν παράδειγμα αναφέρω την εναλλαγή ημέρας -νύχτας , ή την διαδοχή των εποχών που γίνεται χάρις στην περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο. Υπάρχουν όμως και ρυθμικά φαινόμενα που αφορούν σε ουράνια σώματα (πλανήτες ,ήλιος κλπ.)που επαναλαμβάνονται κάθε πολλά χρόνια- δεκάδες, εκατοντάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Γενικά μιλώντας, στις τέχνες (ζωγραφική και γλυπτική αρχιτεκτονική ) υπάρχει ο όρος "Ρυθμός" που δηλώνει τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο που αυτά είναι οργανωμένα και χαρακτηρίζουν κάποια εποχή. Λέμε π.χ. ότι αυτό το κτίριο είναι έργο της κλασσικής περιόδου ή κλασσικού ρυθμού.

Ο ρυθμός (στην φύση)μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα φαινόμενα που ρέουν στον χρόνο αποτελούνται από μικρές επαναλαμβανόμενες μονάδες, που όμως οδηγούν σε κάποια εξέλιξη, φέρουν δηλ. ένα αποτέλεσμα.Σε όλους τους πολιτισμούς οι άνθρωποι βασίστηκαν στον ρυθμό για να εκτελέσουν με μεγαλύτερη ευκολία κάποιες εργασίες ειδικά όταν αυτές οι εργασίες απαιτούσαν την συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων. Σαν βοηθητικό "εργαλείο" χρησιμοποίησαν το τραγούδι. Φανταστήτε τους κωπηλάτες που πρέπει να κινούν τα κουπιά σε ένα αρχαίο καράβι.Αν δεν υπάρχει ρυθμός στην κίνησή τους τότε ούτε το καράβι τους  θα πλέει ομαλά.

Στην Μουσική ο ρυθμός είναι ένα από τα δύο απαραίτητα συστατικά της μαζί με την μελωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου