Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

 Διευθυντής Συμφωνικής Ορχήστρας -Maestro

Η Συμφωνική Ορχήστρα αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα του ανθρώπου. Απέκτησε το σημερινό της μέγεθος και σχήμα κατά τον 19ο αιώνα (εποχή του Ρομαντισμού). Τότε γεννήθηκε η ανάγκη διαφοροποίησης του ρυθμού (tempo) και της δυναμικής (forte-piano) μέσα σε ένα μουσικό έργο. 

Από τότε ο Διευθυντής (μαέστρος) της συμφωνικής ορχήστρας έγινε απαραίτητος. Είναι ο μουσικός που στέκει εμπρός στους μουσικούς που παίζουν τα διάφορα όργανα και τους συνχρονίζει με την κίνηση των χεριών του. 

Υπάρχουν κάποιοι κώδικες επικοινωνίας που είναι γνωστοί σε όλους τους μουσικούς. Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι το δεξί χέρι του διευθυντή μετράει τον χρόνο, δίνει το μέτρο (4/4, 2/4, 3/4 ) ενώ το αριστερό χέρι τονίζει του χρωματισμούς (δυνατά -σιγανά) και υποδεικνύει που θα κάνουν την είσοδό τους τα διάφορα όργανα. 

Ο Διευθυντής διαμορφώνει την ερμηνεία του μουσικού κομματιού , είναι δηλ κάτι ανάλογο με τον σκηνοθέτη μιας θεατρικής παράστασης.

Κάτω από το κείμενο σας παρουσιάζω τέσσερις διευθυντές διάσημους που διευθύνουν ορχήστρες από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Παρατηρήστε τον τρόπο που ο καθένας κινείται. Παρατηρήστε τα πρόσωπά τους. Στο πρώτο βίντεο διευθύνει ο αυστριακός  ελληνικής καταγωγής Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και στο δεύτερο ο έλληνας Θεόδωρος Κουρεντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου