Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

φλογέρα

Η φλογέρα είναι ένα αρχαίο όργανο. Συνόδεψε την μουσική εξέλιξη των ανθρώπων από τις απαρχές του πολιτισμού τους μέχρι και σήμερα. Έχουν βρεθεί φλογέρες από οστά ζώων μέσα σε σπήλαια.

Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν αυλός. Το υλικό της κατασκευής του ήταν το ξύλο ή το καλάμι αλλά και τα οστά των ζώων. Οι μουσικοί που έπαιζαν τον αυλό ονομάζονταν αυλητές κυρίως όμως παιζόταν από γυναίκες που τις ονόμαζαν αυλητρίδες. Εκτός από τον απλό αυλό υπήρχε και ο πλαγίαυλος που παιζόταν όπως το σημερινό  φλάουτο. Υπήρχε και ο δίαυλος που είχε δύο σωλήνες.
Ο δίαυλος έδινε την δυνατότητα στον αυλητή να παίζει στον ένα αυλό την μελωδία και στον άλλον το ισοκράτημα.
Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της μουσικολογίας ασχολείται με την έρευνα της αρχαίας Ελληνικής μουσικής. Η μελέτη των αρχαίων οργάνων μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που αυτά είχαν.
Ένα μοναδικό  εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής και μουσικολογικής αξίας ανακαλύφθηκε στην πόλη μας και φυλάσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων. Πρόκειται για έναν δίαυλο που έφερε και μεταλικά στοιχεία τα οποία έκλειναν τις οπές του αυλού που έπαιζε το ισοκράτημα. Αυτή η κατασκευή έδινε μεγαλύτερη ελευθερία στον αυλητή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου