Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Η φύση παίζει "μουσική"

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευές που δίνουν κάποιους ήχους.
Οι ήχοι αυτοί είναι τυχαίοι και παράγονται από φυσικά φαινόμενα . Δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε μουσική (αν και κάποιοι δέχονται οτι είναι ) . Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε το "τραγούδισμα" της φύσης.
Μία αρχιτεκτονική κατασκευή βρίσκεται στην πόλη  Zadar της Κροατίας. Στην προκυμαία υπάρχει μία εγκατάσταση από μεγάλους σωλήνες . Το ένα  άκρο τους που βρίσκεται μέσα στο νερό δέχεται το χτύπημα των κυμάτων .Το άλλο άκρο του σωλήνα βγάζει ήχο που ποικίλει ανάλογα με την δύναμη του κύματος και την ποσότητα του νερού.
Μία κατασκευή στην προκυμαία του San Francisco βασίζεται στην ίδια αρχή.

Αλλά και οι εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν κατασκευάσει έργα που παράγουν και ήχο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο με την ονομασία Aeolus.  Ένα άλλο το δέντρο που τραγουδάει . Και τα δύο βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο , αποτελούνται από πολλούς σωλήνες . Ο άνεμος περνώντας μέσα από αυτούς παράγει ήχους.  Ο άνεμος παίζει και την υπαίθρια άρπα. Όμως μη νομίσετε οτι τα τραγούδια που ακούτε στα videos είναι σταθερά και επαναλαμβανόμενα .Αυτά έχουν αποτυπώσει την συγκεκριμένη  στιγμή που γράφτηκαν. 

Ας πούμε π.χ. για την άρπα. Αλλιώς ακούγεται όταν φυσάει βόρειος άνεμος και αλλιώς όταν φυσάει νοτιάς. Ο βόρειος άνεμος είναι κρύος οπότε οι χορδές της συστέλλονται. Επομένως ανεβαίνει ο τόνος τους . Ο νότιος άνεμος φέρνει υγρασία άρα αλλάζει την χροιά του ήχου της. (σκέψου  τον ήχο που κάνει ένα ξερό ξύλο όταν το χτυπάς και τον ήχο που κάνει ένα βρεγμένο ). Η ένταση του ανέμου επίσης αλλάζει τον ήχο της άρπας. Η άνοδος της θερμοκρασίας χαλαρώνει τις χορδές επειδή διαστέλονται. συνεπώς ο τόνος τους γίνεται χαμηλότερος. 

Να λοιπόν που και η φύση έχει το δικό της "τραγούδι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου