Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Hertz    (συνέχεια από το προηγούμενο, που είναι συνέχεια από την πρό-προηγούμενη δημοσίευση)

Ο Χάινριχ Χέρτζ ήταν ένας Γερμανός Φυσικός Επιστήμονας που έζησε από το 1857 έως το 1894.
Στην διάρκεια της σύντομης ζωής του (έζησε μόνο 37 έτη) μελέτησε τα ραδιοκύματα που τα ονομάζουμε και ερτζιανά κύματα (από το όνομά του). Αυτά τα κύματα μας επιτρέπουν να ακούμε ραδιόφωνο γιαυτό και πολλές φορές το ραδιόφωνο το λέμε και Ερτζιανά.
Προς τιμή του η συχνότητα των κυμάτων μετριέται σε Hertz   συμβολίζεται Hz και εκφράζει τον αριθμό επαναλήψεων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Στην χθεσινή δημοσίευση σας έδωσα τις συχνότητες της κλίμακας του ΝΤΟ που μαθαίνουμε στο σχολείο. Η νότα ΛΑ που έχει συχνότητα 440 Hz είναι η βασική νότα πάνω στην οποία γίνεται το χόρδισμα (κούρδισμα - συντονισμός) μιας ορχήστρας.

Τα πλήκτρα ενός πιάνου έχουν συχνότητες - κοιτάζοντάς τα από αριστερά προς τα δεξιά- από 65 Hz
έως 15.804 Hz .
To ανθρώπινο αυτί ακούει (στην καλύτερη περίπτωση) από 20 Hz έως 20.000 Hz . 
Όσοι ήχοι έχουν συχνότητα κάτω από 20 Hz ονομάζονται υπόηχοι ενώ όσοι έχουν συχνότητα πάνω από 20.000 Hz ονομάζονται υπέρηχοι.
Οι υπόηχοι και οι υπέρηχοι δεν γίνονται αντιληπτοί από τους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Στην ιατρική χρησιμοποιούνται οι υπέρηχοι . Ο υπέρηχος βοηθάει τον γιατρό να δει μέσα στο σώμα του ασθενούς.(ο ήχος δίνει εικόνα!)
Όλα τα πλάσματα της Γης έχουν το δικό τους ακουστό φάσμα συχνοτήτων.
Ο σκύλος ακούει από 40 Hz έως 60.000 Hz ( υπάρχουν σφυρίχτρες για σκύλους με υπερηχητικά κύματα ). Η γάτα ακούει από 45 Hz έως 64.000 Hz . Οι νυχτερίδες ακούνε από 20 Hz μέχρι 120.000 Hz.
Άλλα ζώα επικοινωνούν μεταξύ τους με υπόηχους. Οι φάλαινες , οι ρινόκεροι ,οι ελέφαντες, και άλλα ζώα, αντιλαμβάνονται τους υπόηχους πολύ καλά. Υπόηχοι εκπέμπονται από τους σεισμούς ή άλλα φυσικά φαινόμενα. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί τα ζώα να εγκαταλείπουν μια περιοχή στην οποία αργότερα παρατηρήθηκαν καταστροφικά φαινόμενα π.χ. σεισμός , τσουνάμι , εκρηξη υφαιστίου , πλημύρες.
Όμως παρά το ότι οι υπόηχοι δεν γίνονται αντιληπτοί από τα αυτιά μας , μας επηρεάζουν αρνητικά. Πειραματικά έχει παρατηρηθεί ότι μας δημιουργούν ένα αίσθημα φόβου, μιας απροσδιόριστης απειλής που μας ρίχνει την αδιάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου