Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΜΑΕΣΤΡΟΣ  ή ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

Il Maestro , La Maestra  λέξεις ιταλικές
μετάφραση στα ελληνικά : ο δάσκαλος , η δασκάλα

Τι κάνει ένας διευθυντής ορχήστρας ,ένας μαέστρος ;
Αυτό που βλέπει ένας παρατηρητής είναι ένας άνθρωπος,  που με γυρισμένη την πλάτη του στο κοινό μιας συναυλίας, κουνάει τα χέρια του. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι απαραίτητος εφόσον αυτό που θα παίξει μία συμφωνική ορχήστρα είναι γραμμένο στην παρτιτούρα.
Αν όμως σκεφτούμε ότι μία τέτοια ορχήστρα μπορεί να έχει από 60 έως και 100 μουσικούς τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητος ένας συντονιστής -καθοδηγητής.
Τα χέρια του μαέστρου δείχνουν κάποιες κινήσεις που για τους μουσικούς έχουν νόημα.
Το δεξί χέρι δείχνει τον ρυθμό, μετράει το μέτρο ( 2/4 , 3/4, 4/4 ) και το πόσο αργά ή γρήγορα θα αποδωθεί όλο το έργο , αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις κατά την διάρκειά του.
Το αριστερό χέρι δείχνει την εισαγωγή των οργάνων (μερικές φορές κάποια όργανα κάνουν μεγάλες παύσεις και ξεκινάνε πάλι,  αυτό το καθοδηγεί ο μαέστρος ).Επίσης δείχνει τις μουσικές φράσεις .
Δείχνει πότε θα ακουστεί η ορχήστρα δυνατά (forte) και πότε σιγανά (piano).
Πριν από μια συναυλία γίνονται πρόβες . Εκεί ο μαέστρος διδάσκει στους μουσικούς την ερμηνεία του έργου , αποδίδει το νόημα του έργου ,διότι η μουσική ακόμη και χωρίς λόγια πάντα σημαίνει κάτι. Ο διευθυντής της ορχήστρας είναι για την μουσική ότι είναι ο σκηνοθέτης για το θέατρο.

Σας προτείνω να ακούσετε μερικά αποσπάσματα έργων όπου φαίνεται ο ρόλος του μαέστρου. Ιδιαίτερα στα δύο πρώτα videos είναι η αρχή  του ίδιου έργου , για να δείτε την διαφορά ανάμεσα στις δύο ερμηνείες που οφείλονται στους μαέστρους.
Στο τέλος σας προτείνω να δείτε τον καταπληκτικό μαέστρο που σε ηλικία 8 ετών διευθύνει ορχήστρα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου